09.12.2022
Home » Blog » 5 lucruri „dureroase” despre antreprenoriat

5 lucruri „dureroase” despre antreprenoriat

Ce este antreprenoriatul, cum incepi o afacere, care sunt sfaturile de care sa tii seama cand pornesti la drum in propria afacere.

Ai o idee tare de business, o sclipire de geniu, deja râzi în oglindă, mergi pe lângă oameni pe stradă și te gândești cât de bogat o să fii și o să-I privești din limuzină. Ești atât de convins că va merge bine, mai ales că te-ai documentat, încât te pregătești deja să iți scrii demisia și să iți investești banii dintr-un credit cu ipotecă că să reușești. Iți faci fie magazinul online și încarci pozele cu produse, afișezi prețul și aștepți comenzile sau ai închiriat în centrul orașului un spatiu, că are vad, ai băgat banii de credit în mobilier și marfa și aștepți cu mașina de numărat bani, clienții. Nu-i așa că sună bine? pare chiar ușor, dar lucrurile trebuie luate încet si cu răbdare. Întâi să aflăm și de lucrurile ascunse care ar putea schimba visul tău frumos într-un coșmar. Să facem o radiografie antreprenoriatului prin cele 5 lucruri legate de meseria de antreprenor despre care nu iți spun prea mulți.

  1. Nu te îmbogățești peste noapte

Stiu că primii bani din afacere iți dau putere, încredere și sentimentul, că așa va merge de acum înainte. Și pe măsură ce business-ul crește, te simți din ce în ce mai bine! Când vezi  banii în cont începi să faci tot felul de planuri – ce lucruri sau servicii grozave ai putea să cumperi chiar acum. Simți nevoia să recompensezi deja tot efortul pe care l-ai investit până acum. E tentant să începi achiziții de mașini de lux în leasing, casă într-o zona bună, ceasuri și haine de firmă, pentru a arata în jur unde ai ajuns și ce ai reușit să faci într-un timp scurt. Însă aceasta ar putea fi greșeala capitală care să iți ducă afacerea pe apa sâmbetei.

E o greșeală pe care o fac în special începătorii. Profitul și primele vânzări au în mod natural scopul de a susține următoarele vânzări. Cea mai bună decizie este să reinvestești câștigurile, pentru a face profit și pentru a-ți crește treptat afacerea. Dacă vrei să ai succes și să ajungi bogat așa cum ți-ai propus, profitul inițial din primii câțiva ani va trebui reinvestit în business . Continuă să păstrezi un stil de viață obișnuit pentru a crea un business profitabil pe termen lung și acorda-ți un salariu suficient pentru a-ți acoperi nevoile. Banii vor veni dacă știi cum să îi atragi și știi să cheltui cu cap. Ai răbdare.

  1. Vor fi momente când vei simți că vrei să lichidezi afacerea

Va trebui să înveți să te motivezi singur pentru a deveni un antreprenor de succes Practic, va trebui să înveți să fii foarte calculat cu banii, cu plata facturilor, imediat ce le primești, că să nu intri într-un carusel al datoriilor și penalităților.La început de  business, ești pe cont propriu,iar problemele vor fi tot mai multe,. Sigur, în timp cel mai probabil vei face angajări și vei ajunge să ai o echipa competentă care să iți preia de pe umeri cea mai mare parte din responsabilități.

Până atunci însă, ești începutul și viitorul afacerii tale. Și asta înseamnă că tu te vei ocupa și de vânzări, și de marketing, și de finanțe, și de PR, și de asistenta clienților și așa mai departe. Dacă privești lucrurile în perspectivă, ai putea construi cea mai tare afacere.

  1. Delăsarea îți închide business-ul

În fiecare zi ne luptăm cu lipsa “chefului” de muncă, tot iți vine să citești un articol aiurea, despre vreun milionar peste noapte, în loc să suni un client să îi faci o ofertă, preferi să urmărești un clip pe youtube, decât să trimiți un mail cuiva interest de produsul sau serviciul tău, mai bine “răsfoiești” facebookul sau watsup-ul pentru o conversație aiurea, doar să amâni task-ul.

Când ai ales să devii propriul tău șef tu iți setezi propriile ore și schimbi cămașa și cravata cu un tricou și jeanși sau panataloni scurți. Iar biroul tău poate fi masa din sufragerie sau cafeneaua din colțul străzii. Lipsa de structură e extrem de periculoasă pentru cei predispuși la delăsare. E nevoie de un angajament solid pentru a începe să iți tratezi afacerea că pe o afacere reală – cu un program rezonabil de lucru, rutină și plan de lucru de care să te ții.

  1. Angajaților nu le pasă de afacereea ta, trebuie să îi faci să le pese

Trebuie să fii conștient, entuziasmul tău pentru afacerea ta nu este și al angajaților, nu văd viitorul afacerii tale așa cum l-ai proiectat tu. Mulți vin să își ia salariul să se ducă apoi cu prietenii la o bere, la un meci, în timp ce tu ești încă la birou să faci presiune să iți plătească un client o factura, sau să afli cum să automatizezi procesele firmei că să funcționeze mai bine. Ajuta-i să vadă cu tine cum va fi afacerea în viitor, dă-le în fiecare zi să guste odată cu tine succesul fiecărui pas, fiecare produs vândut sau serviciu, că este și meritul lor, nu doar al tău, fă-i să simtă că își investesc efortul în a construi o afacere cu tine.

Arată-le că pot căștiga mulți bani alături de tine. Cu alte cuvinte, ai nevoie de obiective, abilități de business, cash flow și rezultate. Cei mai buni angajați au un obiectiv în minte în momentul în care ajung în afacerea ta – dacă tu nu ești capabil să reziști, să le oferi provocări care să le pună la încercare creativitatea și să îi gestionezi corect, vor pleca. Așa că ține minte, angajații și partenerii tăi sunt resurse extrem de valoroase, mai ales daca iți privesc business-ul cu același entuziasm pe care îl simți și tu.

  1. Poți eșua la fel cum poți muri în fiecare zi, asta nu te împedica să trăiești viața

Ține minte, aproximativ 80% dintre business-uri eșuează în primii ani. E similar cu  “în fiecare zi poți muri”, cu cât ești mai conștient că eșecul e doar o etapă în viață, și că în fiecare zi ai timp să o iei de la capăt, să corectezi ce ai greșit cu o zi înainte, nimic nu e pierdut. Doar moartea te poate opri, în rest, sunt doar experiențe de viață care te fac să simți că trăiești din plin.

Și chiar dacă ai doar un blocaj iar afacerea ta se vă redresa, problemele tale sunt publice și primii care iți vor pune la încercare ego-ul vor fi chiar prietenii și familia (în special neamurile care se pricep de minune să te puna în situații inconfortabile). Dar nu uita, e o senzație imensă de mulțumire și adrenalină în momentul în care oamenii iți spun ce schimbări a adus business-ul tău în viețile lor sau în momentul în care cifrele de la sfârșitul anului iți arată că ți-ai atins obiectivul.

Abonează-te la newsletter