07.12.2022
Home » Blog » Ce se întâmplă cu piața imobiliară, crește sau scade?

Ce se întâmplă cu piața imobiliară, crește sau scade?

Hai să lămurim cum e cu această piață imobiliară, să analizăm un pic tipul acesta de investiție, dacă se merită sau nu.

Hai să vorbim astăzi despre piața imobiliară, unii zic că o să crească, alți analiști că o să scadă

Hai să lămurim cum e cu această piață imobiliară, să analizăm un pic tipul acesta de investiție, dacă se merită sau nu. Cu atât mai mult cu cât în acest an, de la început, s-a scris mult și s-a discutat despre prețurile care au luat-o razna, lucru care a înfierbântat mintea multora să cumpere proprietăți că să nu piardă acest “tren” al unui căștig și mai mare în anii următori. Și cum trendul de creștere al prețurilor la locuințe este așteptat să continue pe tot parcursul acestui an, din cauza scumpirii materialelor de construcții, s-a creat o adevărată isterie.

În multe orașe prețul pe metrul patrat a ajuns la cifre greu de crezut. În Bucureşti, de exemplu, preţurile s-au situat la nivelul de 1.630 de euro/mp, cu 13,2% mai mult faţă de decembrie 2020, în timp ce la Braşov, preţul mediu a atins 1.380 euro/mp, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea fiind de aproape 15%. Sunt doar două exemple. Merită totuși să cumperi acum o proprietate pentru familie, fie pentru o investiție pe termen lung? Analistul economic Iancu Guda, la Digi 24 în emisiunea “ În fața ta”, face o analiză interesantă investițiilor în imobiliare din perspectiva de a face bani cu o locuință.

”Un apartament produce chirie, chiriile au scăzut cu 10% , iar prețurile au crescut cu 10%, ceea ce e absolut irațional. Pe fundamente, adică rațiune, o proprietate imobiliară se recuperează, daca e cumpărată la prețul corect, în 15 ani, din chirie, ori astăzi dacă ne uităm în piață se recuperează în 25-30 de ani, ceea ce arată că prețurile sunt nejustificat de mari raportat la chiria pe care o poți încasa dacă închiriezi. Și lumea asta nu înțelege”

a spus Guda.

“Să nu trăiești niciodată la nivelul venitului”

Sunt mulți care din teama de a nu pierde oportunitatea, își “amanetează” viitorul la bancă și uite așa iau credite pe care mai apoi cu greu reușesc să le mai plătească. De aceea, ar fi înțelept ca decizia de a investi sau a cumpăra o locuință pentru familie să fie mai bine analizată. Și ne întoarcem la Iancu Guda, care în aceeasi emisiune dă un exemplu de strategie, cum poți cumpăra un apartament fără credit.

“Cred că e o mare înțelepciune în viață să nu trăiești niciodată la nivelul venitului, daca iți cresc veniturile, să nu cheltui mai mult. Să economisești cu veniturile în creștere, să faci investiții, și din investițiile alea să iți crești confortul. Pe cifre, că să mă asigur că se înțelege. Când am trecut de la garsonieră la două camere am plătit rata la banca 100 de euro în plus, ceea ce înseamnă în 12 luni 1200 de euro, aveam bani și venit să mă îndatorez, dar nu am făcut-o. Înainte am făcut invesitiții de 12000 de euro în piața de capital care mi-au generat cel puțin 10% randament, ceea ce înseamnă 1200 de euro, și creșterea confortului mi-a plătit-o randamentul invesitiției, nu eu pe credit mai mare plătit de mine pe muncă.”

a explicat Iancu Guda.

Așa că, strângeți bani cât puteți, lună de lună, că să fiți pregătit mereu pentru oportunități și să nu uitați să păstrați un echilbru, să aveți și bani invesititi dar și “cash” pentru oferte de moment la prețuri excepționale.

Abonează-te la newsletter