06.12.2022
Home » Blog » Cât câștigi din eficientizarea energetică a ferestrelor casei?

Cât câștigi din eficientizarea energetică a ferestrelor casei?

De când cu nebunia facturilor mari la gaz și curent, mulți oameni vor acum să reducă pierderile de căldură ale casei. Fie „umblă” la izolația exterioară a imobilului, fie schimbă ferestrele. Apropo de ferestre, nici nu mai întreabă cât costă sau când poate veni echipa de montaj, sunt dispuși să aștepte, să plătească mai mult, numai să fie materiale de calitate cu eficiență termică ridicată. Dar cât economisești lunar dacă schimbi tâmplăria, cați bani îți rămân în buzunar dacă înlocuiești ferestrele?

Nu mai este vorba de preț, ci de eficența energetică

Dan Panaete este om de afaceri, lucrează de aproape 20 de ani în domeniul tâmplăriei termoizolante și a vitrajelor. Face o radiografie asupra schimbării comportamentului de cumpărare, ca urmare costurilor mari la energie.

„Pană anul acesta foarte puțini ne întrebau „ce coeficient de trasfer termic aveți la tâmplărie?”. Toată lumea voia să știe prețul. Prețul să fie cât mai ieftin, timpul de montaj să fie cât mai rapid. De anul acesta a început lumea să ne întrebe ce coeficient de transfer termic avem. Nu mai contează timpul, ne spun” când aveți timp”. Foarte multă lume ne citește recenziile pe Facebook, pe Google. Mediul online este foarte activ în această perioadă.

spune, Dan Panaete, reprezentantul unei fabrici de tâmplărie din Buzău.

80% din comenzi sunt pe eficientizare energetică

Cu ajutorul unui scaner se poate vedea acum unde sunt cele mai mari pierderi de căldură din apartamente sau case. În felul acesta se proiectează cu mai multă acuratețe soluțiile pentru tâmplăria locuinței.

80% din comenzile pe care le avem acum sunt pe schimbarea tâmplăriei vechi, care este tot din PVC, doar că la o calitate inferioară, montată acum 10 ani, la începutul tâmplăriei termoizolante. Venim, avem un scanner de energie, vedem pe unde sunt pierderile și propunem o soluție. Oamenii sunt foarte deschiși, mai ales când află că o să economisească mult. Avem și un calculator de energie și le spunem exact cât o să economisească”

a mai explicat, Dan Panaete.

Cât economisești lunar dacă schimbi ferestrele?

Fiecare locuință este un caz în parte și trebuie analizat ca atare, dar conform unei medii se poate ajunge la economisirea câtorva sute de lei în fiecare lună.

Să zicem că o medie, poate să fie undeva la 200-300 de lei pe lună numai din eficiența energetică a noii tâmplării. Cu geam tripan, profil cu șase camere, trei rânduri de garnituri. În primul rând nu au crezut că se poate face o economie atât de mare. De obicei la dormitor se face prima schimbare. Ne spun: „domnule nu se mai aude nimic de afară, nu se mai simte curentul”. Acum vor să le schimbăm tâmplăria la tot apartamentul. Mai sunt și casele care sunt în construcție, unde din prima, nici nu se mai pune problema de preț. Zic, domnule dacă tot dau un ban, măcar să fie eficient energetic, în 10-15 ani să nu mai fie nevoie de schimbare. Cred că asta este cuvântul anului 2022, eficiență energetică.

a conchis, Dan Panete.

Trăim vremuri complicate, iar problema energiei este departe de a se fi încheiat. Conform unor norme  europene, consumatorii țărilor UE vor fi nevoiți să reducă consumul total de energie electrică cu cel puțin 5% în timpul orelor de vârf, pentru a reduce cererea de gaze utilizate în producerea de energie electrică și, prin urmare, să contribuie la scăderea prețurilor.

Abonează-te la newsletter