09.12.2022
Home » Blog » Cum faci afaceri pe internet, folosind marketplace-urile! Fără investiții

Cum faci afaceri pe internet, folosind marketplace-urile! Fără investiții

Cum te folosesti de marketplace-uri ca sa iti faci o afacere online, o metoda simpla dar isteata sa nu cheltuiesti bani.

Toată lumea visează bani mulți și cât mai repede, mai ales când, întâmplător, dai de vreun clip video cu  un „istețel” cu un laptop în față, pe o plajă de pe nu știu unde în lume, și zice cum are el magazine online, cumpără din China și vinde în toată lumea prin marketplace-uri. Deja crește adrenalina și câteva ore ți se scurg ochii prin zeci de clipuri pentru aflarea secretului de a face bani repede.

Și dacă mai citim și studiul Eurostat , cum anul trecut românii au cheltuit în mediul online peste 12 milioane de euro zilnic.

Se vede? da, 12 milioane de euro pe zi, pentru cumpărături pe internet. Normal că vrei și tu o felie din “tortul” de 12 milioane, cu atât mai mult cu cât  în aceste condiții antreprenoriatul online a devenit un adevărat trend în ultimii ani și foarte mulți oameni sunt în căutarea unor idei de afaceri pe internet care să le aducă profit. Și sunt o mulțime de afaceri pe care le poți porni pe internet cu investiții minime, iar șansa acestora de a deveni profitabile este una reală, din moment ce piața online este în continuă creștere.

Cum faci afaceri pe internet fără investiții mari?

Începutul este prin crearea unui website unde să începi să vinzi produse sau servicii folosindu-te de internet. Însă, lansarea unui astfel de website presupune o serie de investiții inițiale cuprinse intre 500 de euro și poate ajunge până la câteva mii de euro. Un magazin online poate reprezentă o investiție destul de consistentă, având în vedere cheltuielile de realizare, de mentenanță, dar și cheltuielile cu dezvoltatorii IT. Exista soluții care pot oferi un avantaj, în multe situații crearea unui magazin online poate avea costuri 0. Așa au apărut marketplace-urile.

De ce să folosești marketplace-ul ca un canal de vânzare?

Pentru că numărul comenzilor online s-a dublat în contextul pandemic, comerțul online a fost una dintre cele mai favorizate industrii. Marketplace-urile au ajuns să acopere un target de audiență online tot mai variat și extins. Să începem cu cele mai cunoscute:

eMAG, în momentul de față cel mai popular marketplace. Are cei mai mulți vizitatori și o platformă performantă pentru sellari. Paleta de produse este variată, de la IT, fashion, pană la produse de băcănie, supermarket și bricolaj. Imaginați-vă că eMAG marketplace adună peste 10 milioane de produse și 40.000 de selleri. Face livrare pe întreg teritoriul României, cu numeroase puncte de livrare. În platformă ai access la rapoarte cu indicatori de performanță și statistici. Vei ști în ce perioadă ai avut cele mai multe comenzi, care sunt produsele cele mai vândute plus multe alte date. Trebuie să precizăm și un dezavantaj al  acestui marketplace, oricine se poate înscrie și asta înseamnă că nu toți sellerii oferă servicii de calitate.

Cel.ro face parte dintr-un grup mai mare, care a preluat Domo, Azerty, Marketonline, și Mediadot. Se spune despre Marketplace-ul Cel.ro că oferă servicii de suport mai calitative, în schimb are un număr mai redus de selleri, și nu se bucură de prea mare popularitate în rândul consumatorilor.Cel.ro a ajuns să listeze peste 1 milion de produse listate și a ajuns la peste 100.000 de clienți zilnic. Totodată Cel.ro oferă o serie de avantaje gratuite sellerilor, ce includ integrare prin API, SMS notificare clienți, sistem de generare facturi, integrare automată cu firme de curierat, afișarea unui număr nelimitat de promoții.

Evomag.ro oferă produse în special pe segmentul electroIT, lângă jucători precum eMAG și Cel.ro, dar oferă și produse din categoria auto, de îngrijire personală, sport & fitness ș.a.m.d. Evomag este vizitat zilnic de peste 60.000 de persoane și comercializează peste 170.000 de produse.

Elefant.ro este un alt marketplace. Aici Sellerii se pot înscrie pe platforma elefant.ro indiferent dacă au un site online sau sunt la început de drum.Toți participanții beneficiază de logistica Elefant, precum și de  servicii de e-fullfilment: preluarea comenzilor, facturarea și ambalarea produselor, livrarea coletelor, dar și procesarea retururilor.Fiecare seller își poate alege cea mai bună opțiune pentru el în funcție de nevoile și de clienții pe care îi are.

Abonează-te la newsletter