07.12.2022
Home » Blog » Unde să investești, în aur, argint, crypto sau bursă

Unde să investești, în aur, argint, crypto sau bursă

Unde e bine să investești, in aur, argint criptomonede sau bursa de valori. Care este cea mai buna investie, unde e cel mai mare profit?

Miliardarii lumii demonstrează că poți face bani dacă investești pe termen lung

Nu e nevoie de bani multi ca sa începi să investești!

Poți începe și cu puțin, e principiul ploii, mai multe picături au nevoie de timp că să umple un pahar cu apă,

Zilnic în mediul online găsești anunțuri, “am creat un curs care te învață cum să faci bani rapid”, “cum să investești la bursă”  ori  “s-au îmbogățit din criptomonede”  sau “investește în aur și argint” și lista continuă. Dar până la urmă, unde iți investești banii? Trebuie să ai mulți să investești? Poți începe și cu puțin? Da, e „principiul” ploii, mai multe picături au nevoie de timp că să umple un pahar cu apă, prin urmare, un leu investit acum se încarcă cu dobândă și în câțiva ani te trezești cu un leu în plus pentru care nu ai făcut nimic.

Miliardarii lumii demonstrează că poți face bani dacă investești pe termen lung, iar aurul, argintul, acțiunile la bursă dar și criptomonedele sunt de luat în calcul, dar unde e bine? Unde e sigur? Care din aceste instrumente financiare aduce cel mai mare câștig, valoare în timp? Câțiva vloggeri  au adunat în jurul lor comunități întregi , zeci de mii de oameni urmăresc  constant safturile lor financiare. Au dreptate? 

Cristian Chifoi are peste 100.000 de abonați, în aprilie anul trecut a postat pe canalul său un clip :” 99% nu înțeleg ce este Bitcoin!,” cu  un impact de peste  23,000 de vizualizări, acesta explică care sunt avantajele criptomonedelor și de ce în viitor acestea ar putea fi mai valoroase decât metalele prețioase, cum este aurul.

“De ce îi spune lumea bitcoin-ului, aur digital. Aurul are niste probleme pe care bitcoin-ul le rezolvă. În primul rând divizibilitatea, a suta milioana parte dintr-un bitcoin se numește Satoshi, iar dacă un Satoshi ar ajunge la un dolar , un bitcoin ar ajunge la 100 de milioane de dolari. Este foarte divizibil. Versus aur, pe care îl poți tăia într-o grăunță foarte fină, dar prelucrarea necesită energie și bani și timp. Daca ții minte key-ul de la cutiuța ta de valori, în cap, sau îl scrii pe o foaie sau pur și simplu ții bitcoinul pe ledger,  poți să transporți 500 de milioane de dolari la fel că 300 de dolari, versus aur.. transportă 500 de milioane de dolari, te costă cel puțin un million de dolari să îl transporți, prin transport maritim, aerian , ai nevoie de paznici, timp pierdut, etc. Hai să vedem rezerva finită, sunt 21 de milioane de bitcoin în total ce vor fi minați în totalitate în anul 2140. Pe lângă asta s-au pierdut milioane de bitcoin ce nu vor fi recuperate niciodată pentru că s-au uitat private key-urile. Asta înseamnă că rezerva este si mai finită decât știm. Versus aur care nu știm unde mai există, cine mai are, cum mai are, nu știm cât se extrage la momentul ăsta , nu știm cât mai este la nivel mondial. Știm că se exploatează și se produce  o inflație  de 2% în aur, deci rezerva aici nu e prea finite. Apoi trecem la aceptare socială, toată lumea a auzit de bitcoin, doar că probabil nu știi ce e. Și încă suntem în procesul de adopție, nu toată lumea îl cumpără, dar toată lumea a auzit de el. Este cel mai adoptat asset din istoria omenirii.”, explică Cristian chifoi. Un alt aspect important despre piața  criptomonedelor, în special Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, într-un alt clip din iulie , 2021 cu titlul “De ce să investești acum în crypto”ce a adunat peste 25000 de vizualizări, Cristian Chifoi vorbește despre oportunitatea uriașa pe care o prezintă aceasta piață a criptomonedelor, cu observația că cei care sunt intersati de investițiile în crypto, trebuie să se documenteze temeinic înainte de a-și plasa banii.

explică Cristian Chifoi

“99% din populația lumii încă nu a intrat în lumea crypto și nu știe cu ce se “ mănâncă” , piața va crește automat pe măsură ce intră mai mulți oameni și vin și cu bani să învestească. Market cap-ul vă crește foarte mult, în momentul asta este la 2 trilioane, care este foarte mic. Mi-am făcut research pe mai multe proiecte interesante, spun proiecte și nu criptomonede. Așa că și voi trebuie să vă faceți research-ul ca să știți în ce vă investiți banii. Eu îmi voi crea un portofoliu din top 15 criptomonede și proiecte cu market cap mic, care au potențial să explodeze în viitor. Consider că toată lumea ar trebui să investească în crypto, în ce crede în partea asta de crypto și își face research-ul, pentru că plasezi niste bani și nu știi care vă fi return-ul. Ai mare grijă și ai răbdare!

a mai spus Cristian Chifoi.

A cumpărat aur și argint de mii de euro și continua să învestească

E povestea unui alt vlogger care împărtășește pe youtube din experiența lui de afaceri și investițiile pe care le face. Și spune cum a investit în aur și argint și de ce  crede el că aceste metale prețioase sunt o investiție bună pe termen lung. Răzvan Bălanescu este urmărit  de peste 62000 de persoane. În 2020 postează “ AUR… ARGINT… De unde le iei, unde le ții, unde le VINZI???” clipul a adunat peste 50.000 de vizuzalizari. Răzvan explică în acest clip de ce a ales să învestească în aur și argint. Printre idei explică și avantajul faptului că aurul este scutit de taxe, nu daca îl vinzi că delear, ci daca cumperi acum și vinzi peste mai mulți ani, ești scutit de taxe. Dar nu vă gândiți la bijuteriile de purtat, inele , coliere , ci la aur de investiții, lingouri și monede cu puritate 999.9%.

“Am cumpărat argint mult, am aproape 100 de monede, aproape 3 kg. Am cumpărat mai bine de jumătate din această cantitate  în lockdown. Atunci prețul la argint, reaportat la aur, a fost la un minim istoric a fost 11 euro o monedă, preț de bursă, am cumpărat cu 13 , 14 euro. Atunci am cumpărat vreo 60 de monede din Austria. Le-am ținut acolo până prin iulie când le-am adus acasă. Sunt multe metode să stochezi metalele prețioase. Eu zic că este un asset bun în protofoliul orcărui om de afaceri. Am văzut multe nelămuriri legate de unde îl țin, unde îl vând, de unde îl iau, cât mă costă. Ce se întâmplă. Aurul , daca îl convertești în imobiliare la momentul potrivit este un avantaj foarte mare. Când este prosperitate aurul scade pentru că nu îl folosește nimeni. În 2008 , toatea lumea vindea, avea case scumpe, se lua credit cu buletinul, a fost prosperitate, cât de cât, chiar și în România. În perioada aia aurul era ieftin, era 500-600 de dolari o uncie, după a venit criza, efectele nu se văd imediat, dar în următorii doi , trei ani , 4 ani de criza, prețul la imobiliare a scăzut de la 2000 și ceva dolari metrul patrat la 800-900-1000 de dolari, puteți vedea asta pe indicele Imo, a ascazut de două, apropae trei ori prețul la imobiliare , în orașele mai “moarte”, nu în bucurești cluj, orașele mari. Prețul la aur s-a dus de la 600 de dolari la 1800 și ceva , aproape 2000 de dolari, cât e și acum.  Deci, prețul la aur s-a dus de aproape 2,3 ori în sus, iar prețul la imobiliare de 2,3 ori în jos. Cine s-a gândit, accidental , să cumpere de 100.000 de euro aur în 2007, în 2008 valora 300.000 de euro, cu banii cumpărai în 2010 -2011 de doua ori mai multe imobiliare , decât ai fi cumpărat în 2008 . E totuși o problemă cu stocarea , nu-l poți tine la saltea.”, explica vlogger-ul  Răzvan Balanescu.

A învațat să învestească la bursă de mic, mai tărziu a ajuns unul din miliardarii lumii

Cine nu cunoaște provestea lui Warren Buffett, miliardarul american, cei curioși găsesc o mulțime de citate ale lui despre lumea investițiilor la bursă, dar și povestea lui. Warren era un copil în 1942 , venea grăbit de la scoală să îl roage  pe tatăl sau să îi cumpere acțiuni la o companie americană listată la bursă. Contextul în care se afla, America era în război, întreaga lume odată cu ea, în cea de-a doua conflagrație mondială. În ziua aceea, își aduce aminte , a cumpărat 3 acțiuni la o companie americană cu aproape 40 de dolari, era în luna martie, iar câteva luni mai tărziu în iulie le vindea cu 50 de dolari, făcând un câștig de doar 5 dolari. Se amuză când povestește, pentru că daca ar fi păstrat acțiunile ar fi câștigat mai mult. Chiar face o apreciere că cine ar fi investit 10.000 de dolari la acea vreme, în 1942, fară nicio experiență pe bursa, care ar fi fost dispus atunci să nu învestească într-o locuință, dar să fi cumpărat acțiuni la o companie americană listat la bursa și dacă niciodată din acel moment nu s-ar mai fi gândit la acea investiție, nu ar fi ascultat niciun sfat de niciunde, pur și simplu ar fi uitat de acei bani la bursă, astăzi, investiția ar fi valorat 51 de milioane de dolari. În schimb, dacă ar fi făcut aceiași investiție în aur, în câteva uncii de aur, ar fi avut și în prezent aceiași cantitate, iar valoarea ar fi fost de doar 400.000 de dolari.

În prezent inflația cuprinde întregul glob, America se confruntă cu cea mai mare devalorizare a dolarului din ultimii 30 de ani. În ultimul an SUA a printat 3 trilioane de dolari. Toți ar trebui să ne ajustăm nivelul cheltuielilor – firme, persoane – pentru un scenariu de scădere a veniturilor de minim 20%. În același timp, acum este momentul oportunităților, să fim pregătiți de investiții, dar trebuie sa alocam timp să învățăm să investim, pentru a căștiga viitorul. Educația financiară este în acest moment esențială.

În concluzie!

Investitia în aur și argint este pe termen lung, cu asteptare de rezultate în ani, trebuie luat în calcul, cu cât adunați mai mult aur și argint cu atât veti cheltui mai mult pentru depozitarea și păstrarea lui în condiții de siguranță, că doar nu o sa îl țineți la saltea, ceea ce înseamnă o cheltuială constantă cu speranța la un profit mare în timp. Investiția în criptomonede este pentru cei cu stomacul tare, fluctuațiile de la o zi la alta sunt atât de mari încât cei care își pun speranțe în acest tip de investiție, deși eu aș numi-o deocamdată un joc de noroc, riscă sa piardă mult, dar și câstigurile pot fi foarte mari de la o zi la alta. Investițiile la bursă sunt riscante, dar creșterea este constantă iar credibilitatea acestui tip de investiție s-a construit în 300 de ani.

Abonează-te la newsletter