07.12.2022
Home » Blog » Un muncitor în agricultură mai bine plătit decât un IT-ist la Buzău!

Un muncitor în agricultură mai bine plătit decât un IT-ist la Buzău!

Cât de scumpi au ajuns unii angajați în acesta perioadă de criză de forță de muncă. Să vedem pas cu pas într-un interviu cu  Ionel Tociu, director executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău.

Întâi, realitatea din Buzău,  cei care vor să se angajeze au aproape de  50 de ani. Ceea ce înseamnă o forță de muncă îmbătrânită.

“Daca în urma cu opt ani media de vârstă a celor care căutau un job era de 35 de ani, la ora actuală forța de muncă  disponibilă, aptă pentru  a fi angajată într-un  interval de timp următor, ca medie de vârstă se apropie de  50 de ani”

spune  Ionel Tociu, Director executiv AJOFM

Mai departe s-a ajuns la situația în care firmele, pentru că nu găsesc personal calificat, acceptă angajați pensionari.

“Criza de forță de muncă este atât de mare în județul Buzău și în România încât persoanele calificate sunt “vânate” de alte societăți comerciale. În anul 2022, dacă luăm ca referință anul 1990, au trecut 32 de ani, în 32 de ani, din nefericire, școala românească nu a mai reușit să pregătească  forță de muncă tânără calificată și a rămas pe piață forța de muncă îmbătrânită calificată. Și au ajuns la ora actuală, și vă spun din experinata de zi cu zi de aici, că societățile comerciale, cu rare excepții, să aibă forță de muncă ce cumulează pensia cu salariul. Daca nu îi țin pe aceștia calificați în aceste condiții, nu mai au firmele cu cine să lucreze”

a adăugat Ionel Tociu.

Cel mai bine plătit e muncitorul în agricultură care ajunge să câstige un salariu de 9000 de lei pe lună

Cine s-ar fi gândit că un tractorist sau conducător de combină va ajunge să câștige în Romania cât un IT-ist. Dar se întâmplă în Buzău și sunt foarte căutați și greu de găsit. Sunt cei mai scumpi angajați în această perioadă de criză.

“În zona agricolă Pogoanele nivelul de salarizare a acelor persoane care lucrează pe mașinile agricole care seamănă cu niste mici robotei, cele moderne, depășește salariul unui It-ist. Partea mai puțin plăcută a discuției, acești oameni se găsesc din ce în ce mai puțin. Pentru că el trebuie să cunoască structura mecanică, să fie de specialitate, să cunoască și să opereze extraordinar de bine cu diferite softuri pe care combină, tractorul sau mașina agricola  respectivă le are din fabricație . Și trebuie să îndeplinească o anumită normă pe zi.”

a explicat Ionel Tociu.

Media de locuri de muncă zilnice, ce sunt afișate la AJOFM Buzău este intre 300 și 350 de locuri vacante, cele mai multe sunt în industria grea prelucrătoare, horeca, comerț și agricultură.

Abonează-te la newsletter