09.12.2022
Home » Blog » Ce trebuie să știi despre investițiile la bursă

Ce trebuie să știi despre investițiile la bursă

Investitiile la bursa pot aduce venituri pasive an de an

Ne lipsește educația financiară, nu avem obiective pentru care să economisim bani și nu știm unde să îi investim, dacă se adună într-un cont  de bancă. Suntem învățați mai mult cu jocurile de noroc decât cu investițiile, la tot pasul vezi Săli de jocuri sau pariuri sportive. Avem deja o cultură formată în ultimii 30 de ani în această zonă a jocului de îmbogățire peste noapte, unii încă își mai aduc aminte cu durere de celebrul FNI, unde și-au pierdut agoniseala de o viață. Investiția în Bursa de Valori de la București este privită tot ca un joc de noroc, dar cei care fac o astfel de afirmație sau gândesc așa, greșesc.

Învață în fiecare zi!

O acțiune îți dă dreptul să încasezi o parte din profitul acelei companii sub forma dividendelor anual.

Dar cine s-a informat dacă e așa, cei mai mulți se bazează pe imaginație, ori pe discuții cu unii apropiați care fabulează pe subiect, nu pe o cercetare serioasă. Înainte de a înțelege ce este bursa, trebuie să știi ce este o acțiune. O acțiune reprezintă o parte dintr-o companie. În general, o acțiune îți va da dreptul să votezi în adunările generale ale acționarilor companiei și să decizi astfel viitorul respectivei firme.

O acțiune îți dă dreptul să încasezi o parte din profitul acelei companii sub forma dividendelor anual. Iar aceste acțiuni se tranzacționează pe Bursa de Valori București prin intermediul brokerilor. Dar ce este  bursa, este locul unde acțiunile și alte instrumente financiare sunt tranzacționate și aici o pot face atât persoanele fizice cât și fondurile de investiții în funcție de cerere și ofertă. Recomandarea este să cauți o firmă autorizată de brokeraj, care se află în evidențele Autoritiății de Supraveghere Financiară. O listă completă a acestor firme poate fi accesată pe siteul ASF

https://asfromania.ro/app.php/ro/a/1705/registrul-instrumentelor-%C8%99i-investi%C8%9Biilor-financiare

După ce ai ales brokerul, va trebui să îți deschizi un cont

Este semănător cu deschiderea unui cont la bancă. După ce ai alimentat contul cu o sumă de bani, vei putea începe să tranzacționezi pe burse. O investiție responsabilă și pe termen lung pe bursă depășește orice alternativă clasică de plasare a banilor, precum depozitul bancar sau investiția imobiliară. Și astea nu sunt doar vorbe, ci statistici cu cifre. Pot fi văzute evoluțiile anuale ale celor mai importante companii de la Bursa de Valori București. Doar accesând www.bvb.ro și poți afla mai multe despre companiile ce sunt listate la BVB.

Este nevoie de o cercetare atentă pentru fiecare companie la care decizi să iți investești banii.

Ca să vă faceți o idee asupra ritmului de creștere și câștig de-a lungul timpului, la Bursa de la New York, cea mai populară bursă din lume,  indicele S&P 500, care urmărește evoluția principalelor acțiuni din piață a adus un câștig anual mediu de aproximativ 11% în ultimii 80 de ani, și de aproximativ 8% în ultimii 40 de ani. Pe Bursa de la București, una mai tânără, înființată după căderea comunismului , prin 1996 , cu un istoric mult mai scurt decât cea americană, indicele BET a crescut cu 164% în ultimii 10 ani.

Abonează-te la newsletter